Kategoriat
Radio JKL

Radio Jyväskylä – historia lyhyesti

Radio Jyväskylä oli aloittaessaan vuonna 1985 Suomen viides paikallisradio, ja kuului taajuudella 97,7 Mhz kaupungin lisäksi myös lähiseudulla ja lopulta koko Keski-Suomen alueella.

Suomen Paikallisradioliitto oli aloittanut toimintansa kahta vuotta aiemmin, tavoitteena tuoda Suomeen kaupallista radiotoimintaa Yleisradion monopolin vaihtoehdoksi.

Ensimmäiset toimiluvat Valtioneuvosto myönsi 241.1.1985. Ensimmäisenä lähetykset aloitti Radio Lakeus Nivalassa ja sitä seurasi Radio City Helsingissä. Kaikkiaan tuona ensimmäisenä vuonna uusia radioita ilmestyi taajuuksille 18 kappaletta.

Radio Jyväskylän toimiluvan haltija oli Vastin, sosiaalidemokraattinen puoluelehti. Toimitus ja studio aloittivat Vesilinnan kellarissa, lähettimen sijaitessa saman rakennuksen tornissa.

Alkuun lähetykset tehtiin livenä, ja sijoittuivat kahteen jaksoon aamu- ja iltapäiviin. Jo kesällä 1986 lähetyksiä tuli kello 6-18, ja myöhemmin etenkin viikonloppuisin ne jatkuivat iltaan ja aamuyöhön.

Radio Jyväskylä tuli monelle muualla Suomessa asuvalle tutuksi etenkin vuosittaisen Ralliradion tuottajana. Heti käynnistymisvuonna Suurajot selostettiin radiossa alusta loppuun, tiettävästi ensimmäisenä maailmassa.

Myös jääkiekkoa saattoi Radio Jyväskylän kautta kuunnella jo perustamissyksystä alkaen. Samana syksynä JYPin edeltäjä JyP HT aloitti ensimmäisen kautensa SM-liigassa.

Vuonna 1999 kanava liittyi Radio Plus-ketjuun, samalla nimi ja taajuus vaihtuivat. Radio Plus Jyväskylä kuului 102,5 Mhz, entistä isommalla lähetysteholla. Tällä toimintamallilla mentiin kuitenkin vain noin puolitoista vuotta, ja radio hiljentyi kokonaan vuoden 2000 päättyessä.

Tämä keskeytys oli kuitenkin vain väliaikainen, sillä toiminta käynnistyi uudestaan, SBS Finlandin alla vuonna 2001. 2000-luvulla konsepti ja musiikitarjonta vaihtelivat useampaan otteeseen, ja ohjelmiston paikallisuusaste vaihteli.

Lopulta SBS:n Radio City laajensi kuuluvuusaluettaan, ja Radio Jyväskylän nimi muuttui Radio City Jyväskyläksi. Lähetysten sisällöstä suurin osa on syndikoitua eli tuotetaan keskitetysti. Edelleen JYP-ottelut selostetaan paikallisesti, ja tarjontaan kuuluu myös paikallisuutisia.